Hyra i andra hand

Policy

Bakgrund

Att bo i bostadsrätt skiljer sig avsevärt från att bo i hyreslägenhet. En viktig förutsättning för en väl fungerande bostadsrättsförening är att bostadsrättsinnehavarna verkligen bor i sina lägenheter. Det ligger också i föreningens intresse att så många som möjligt är aktiva och ansvarsfulla medlemmar i föreningen.

En omfattande andrahandsuthyrning i vår förening medför, som vi ser det flera problem, bland annat att anonymiteten ökar och att en hyresgäst i allmänhet har mycket litet eller inget intresse för föreningen. Vidare är det svårt att engagera medlemmar som inte själva bor i sina lägenheter. Styrelsen har därför en restriktiv policy till andrahandsuthyrning.

Andrahandsupplåtelse

Andrahandsupplåtelse är när någon annan än innehavaren självständigt använder lägenheten. 

Brf Koriandern följer bostadsrättslagen och hyresnämndens praxis vid behandlingen av ansökningar om upplåtelser i andra hand. (Reglerna om andrahandsupplåtelse finns i 12 kap. 39-40 §§ jordabalken och i 7 kap. 10-11 §§ bostadsrättslagen).

Därutöver gäller följande regler för andrahandsupplåtelser inom föreningen.

Regler

För att hyra ut i andra hand måste man, innan uthyrning sker, ha styrelsens samtycke och den ska lämnas in skriftligen. På ansökan ska det tydligt framgå:

• varför lägenheten ska hyras ut
• till vem den ska hyras ut
• hur lång tid den ska hyras ut
• innehavarens kontaktuppgifter under uthyrningstiden

Ansökan görs på Riksbyggens hemsida, Min bostad/Blanketter/Andrahandsuthyrning. Besked om beslut på inkommen ansökan lämnas av styrelsen efter nästkommande styrelsemöte.

Rätten till uthyrning i andra hand är alltid begränsad till fall där den fyller ett verkligt behov. Det skall därför föreligga en tvångssituation som gör att bostadsrättsinnehavaren ej tillfälligtvis kan nyttja lägenheten. Tillstånd ges för ett år i taget.

För beviljande av andrahandsuthyrning ska bostadsrättsinnehavaren även ha för avsikt och förmåga att flytta tillbaka till sin lägenhet.

Hyrs lägenheten ut utan styrelsens godkännande riskerar bostadsrättshavaren att förverka nyttjanderätten till lägenheten. Föreningen har då rätt att säga upp denne för avflyttning.  Det är därför viktigt att ansökan lämnas in i god tid innan det är tänkt att lägenheten ska hyras ut.

Samtycke medges om:

  • Ålder eller sjukdom. 
    Ett skäl som anses godtagbart är om du behöver läggas in på sjukhus eller annat boende på grund av ålder eller sjukdom. Det spelar ingen roll om du kommer att kunna använda lägenheten igen eller inte.
  • Tillfälligt arbete eller studier på annan ort. 
    Orten ska ligga längre bort än det som kan anses utgöra normalt pendlingsavstånd, som huvudregel mer än cirka 8-10 mil bort eller en restid som överstiger 1,5 timme enkel väg.
  • Längre utlandsvistelse. 
    För att en utlandsvistelse ska anses som längre ska den pågå i minst några månader.
  • Provsamboende. 
    Att vilja provsambo i ett parförhållande utgör ett godtagbart skäl. Provboende kan ske i den enes bostad eller i en gemensamt anskaffad bostad.
  • Uthyrning till närstående. 
    Att barn eller andra närstående behöver bostad är ett godtagbart skäl, även det under en begränsad tid.
  • I väntan på försäljning. 
    Ett annat skäl som kan anses godtagbart är uthyrning i väntan på bättre marknadsförutsättningar för försäljning.

Utöver de situationer som nämns ovan kan det finnas andra orsaker för dig att hyra ut din lägenhet i andra hand. Exempel på sådana skäl kan vara att du köpt en bostadsrätt för att bosätta dig i efter pensionering, men behöver hyra ut den under en övergångstid. Ett annat skäl som kan anses godtagbart är kortvarig uthyrning i väntan på bättre marknadsförutsättningar för försäljning. En bostadsrättsförening kan tillåta uthyrning av andra skäl än dessa.

Förlängning

Önskar bostadsrättsinnehavare förlänga tillståndet för andrahandsuthyrning måste en ny
ansökan göras till bostadsrättsföreningens styrelse minst 30 dagar innan giltigt tillstånd
upphör.

Hemförsäkring

Hyr man ut sin lägenhet i andra hand eller har en inneboende är det viktigt att både hyresgästen och du som bostadsrättsinnehavare har en hemförsäkring. Det är alltid du som bostadsrättsinnehanvare som är ansvarig för bostadsrätten, oavsett vem som bor i den. Hyresgästen behöver en hemförsäkring för sina saker samt om hyresgästen råkar orsaka en skada på lägenhetens fasta inredning.
 

// Styrelsen 2024-09-30